29 Aralık 2017
Sayı: KB 2017/50

Saldırı furyası 2018’de de sürecek
Dinci-gerici iktidarın 2017 yılı icraatları
Tek tip elbise dayatmasına karşı tutsaklarla dayanışmaya
Kimin için kamu düzeni ve güvenliği?
Kalkınma Ajansları gerçeği - 2
Taşerona “kadro” düzenlemesi yasalaştı
TOMİS Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi
2017’de işçi ve emekçi eylemleri
2017 işçi sınıfı için sert bir mücadele yılı oldu!
İstanbul’da ihraçlara karşı direniş 45. haftasında
OHAL’iniz de KHK’larınız da düzeninizi kurtaramayacak!
Taşeron işçileri olarak AKP’nin yalanlarına kanmayacağız!
Büyük madenci yürüyüşünün 27. yılı
Patrona kreş teşviği, işçiye aldatmaca
‘İstanbul gençlik meclisi’ kurultay gündemiyle toplandı
Güney Kürdistan’da protesto gösterileri
“Sıradan insanların, sıradan insanlarla birlikte sıradan insanlar için yaptığı devrim”
Katil devlet suçunu gizlemeyecek kadar pişkin
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul’da ihraçlara karşı direniş 45. haftasında

 

KHK’larla ihraç edilen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi emekçilerin İstanbul’daki direnişi sürüyor. Emekçiler Pazartesi, Çarşamba, Cumartesi günleri Bakırköy ve Kadıköy’de, Cuma günleri ise Kartal’da yaptıkları eylemlerle ihraçların hukuksuzluğunu teşhir ediyorlar.

22 Aralık günü Kartal’da yapılan eylemde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi direnişinde çok tehlikeli aşamalara gelindiği ve OHAL İnceleme Komisyonu’nun bir an önce Nuriye ve Semih’in taleplerini incelemesi gerektiğine dikkat çekildi.

23 Aralık günü Bakırköy ve Kadıköy’de yapılan eylemlerle direnişin 44. haftası geride kaldı. Bu eylemlerde yıl dönümü vesilesiyle Maraş ve 19 Aralık hapishane katliamları hatırlatıldı. Direnişçiler “Patronlara her türlü imkanları sunan iktidar, asgari ücret konusunda neden işçilerden fedakarlık bekliyor” diyerek şunları ifade etti: “İktidar din-vatan-millet tüccarlığıyla bu zorba ve soygun düzenini gizlemeye çalışmaktadır. Yaratılan suni düşmanlar ve yapay gündemlerle insanların duygularını istismar etmekte usta bir iktidarla karşı karşıyayız.”

25 Aralık günkü eylemlerle 45. haftasına giren direnişte son çıkarılan KHK’ya değinilerek iktidar yandaşı çetelere cezasızlık getirildiğine dikkat çekildi. Direnişçiler eylemlerinde “Bizler, umutsuzluğu ve karamsarlığı değil, direnmeyi seçtik. Köşemize çekilip bu zulmü kabullenmedik. Haklarımızın mücadele etmeden alınmayacağını bildiğimiz için direnişi seçtik. Karşımızda her türlü haksızlığı ve hukuksuzluğu yapmaktan çekinmeyen bir iktidar olduğunun farkındayız. Bütün bunların üstüne biliyoruz ki; biz haklıyız, biz kazanacağız!” dedi.

27 Aralık’taki eylemlerde “FETÖ” gerekçesiyle ihraç edildiklerini hatırlatan direnişçiler, “FETÖ” ile asıl ilişkisi olanın AKP olduğuna dikkat çekti.

 

 

 

 

Ankara’da saldırı ve direniş sürüyor

 

KHK ile ellerinden alınan işleri için 11 Mart’tan bu yana Nuriye Gülmen ile birlikte açlık grevinde olan Semih Özakça’ya dönük saldırılar devam ediyor. Açlık grevinin 76. gününde tutuklanan direnişçilerden Gülmen’e “örgüt üyeliği”nden ceza verilirken, Özakça’nın beraat kararına da savcı itiraz etti.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Osman Öztürk, Özakça’nın cezalandırılması için istinafa başvurarak Özakça’nın “açlık grevi eylemiyle örgüte yardım ettiğini” öne sürdü.

Yüksel’de direniş sürüyor

Gülmen ve Özakça’nın işine iadesi talebiyle sürdürülen Yüksel direnişi de her gün iki kez gerçekleşen polis saldırılarına karşın 410’lu günlerinde sürüyor. Emekçileri darp ederek gözaltına alan polis, sokağı kapatarak, basının görüntü almasını engelleyerek işkenceyi saklamaya çalışıyor.





Son KHK ile 144 KESK’li daha ihraç edildi

 

Sermaye devleti “FETÖ” gerekçesiyle ilerici kamu emekçilerini kamudan ihraç etmeye devam ediyor.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), son KHK ile en az 144 üyesinin ihraç edildiğini duyurdu. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, ihraç edilen üyelerinin 77’sinin Tüm Bel Sen, 39’unun Eğitim Sen, 24’ünün BES, ikisinin DİVES, birinin SES, birinin de Haber Sen üyesi olduğunu söyledi.

695 sayılı KHK ile toplam 2 bin 756 kamu çalışanı daha ihraç edilirken, sadece 114 kamu çalışanının iade edildiğini belirten Gezen, açlık grevini sürdüren ve hayati tehlikeleri her geçen gün artan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın ise iade edilmemesini teşhir etti.

Ayrıca Semih Özakça’yı ziyaret ettiği için açığa alınan Sinop Eğitim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. İrfan Mukul’un da KHK ile ihraç edilenler arasında olduğunu belirtti.

 

 

 

 

Ayfer Dişkaya işe geri alınsın”

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki işinden haksız şekilde atılan Ayfer Dişkaya’nın hastane önündeki direnişi iki haftayı geride bıraktı.

Direnişin 15. gününde (27 Aralık) Dişkaya’ya destek olmak için Dev Turizm-İş, Genel-İş ve SES tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Sloganlarla başlayan eylemde Genel-İş, Dev Turizm-İş, SES, Limter-İş, İmece Ev İşçileri Sendikası adına ve ihraçlara karşı direnen KESK’li bir emekçi konuşma yaptı. Konuşmalarda Dişkaya’nın işten atılmasının gerçek sebebinin, hastane çalışanlarının Dev Turizm-İş’te örgütlenmesi olduğuna dikkat çekildi. Dişkaya da direnişine destek çağrısı yaptığı kısa bir konuşma yaptı.

Okunan açıklamada son çıkarılan KHK’daki taşerona kadro maddesinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekildi. Dişkaya’nın hasta olan çocuğuna bakmak için iki gün boyunca işe gelemediği için bundan 23 gün önce sözlü bildirimle işten atıldığı ifade edilen açıklamada, “Kış günü kimsenin işinden olmasını istemeyiz” diyen hastane yönetiminin yalanlarına değinildi. Yönetimin “Biz taşeronla görüştük onlar işe geri alacak” diyerek Dişkaya’yı oyaladığı belirtilen açıklamada “Asıl kazandıracak olan direnişimiz olacaktır” denildi.

Açıklamanın devamında son KHK’daki hükümlerle birçok taşeron işçisinin kapsam dışı bırakıldığına ve sınav, güvenlik soruşturması vb. zorunluluklar getirildiğine dikkat çekilerek, KESK’li emekçilerin İstanbul’da 45 haftadır süren direnişine değinildi. OHAL komisyonunun, açlık grevinin 294. günündeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın dosyalarını incelemesi istenen açıklamada, Dişkaya’ya destek sunan hastane personeli hakkında tutulan tutanaklar ve savrulan işten atma tehditlerinin son bulması talep edildi.

Eylem “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarıyla sona erdi.

 
§